Textilní hrátky s barvami ve spreji

Textilní hrátky s barvami ve spreji

Mezi jednoduché textilní techniky patří tzv. sprejování přes šablony. Jednoduše řečeno aplikujete textilní barvu ve spreji přes šablonu. Díky šabloně vytvoříte krásný motiv na tašce, tričku apd..

Potřeby:

 
 
Vypraný povlak na polštář, tašku nebo jiný textil si vypodložte kartónem nebo papírem, aby se Vám barva  nepropila. Barvy se spreji jsou tekutější, proto doporučujeme kartón nebo dvě až tři vrstvy papíru.
 
Zadní stranu šablony nastříkejte sprejem na šablony a po půl minutě přiložte k textilu. Šablona tak lépe přilne.
 
  1. Zvolte barvu, kterou chcete použít a dobře promíchejte třepáním. Doporučujeme si udělat zkoušku nejprve na nečisto například na papír, aby jste získali představu, jak se sprejem zachází. Předejdete tak zklamání, pokud by první aplikace nevyšla. Aplikujte na textil ze vzdálenosti 20 cm. Můžete použít více motivů, tady záleží na Vaší fantazii. 
Nechte zaschnout 24 hodin a barvu přežehlete přes pečící papír nebo po rubové straně po dobu 5 minut bez páry na stupeň dle složení materiálu.

  1. Ihned po použití je nutné trysku a tělo rozprašovače vymýt pod tekoucí vodou, předejdete tak ucpání rozprašovače. Vyčistit je nutné i šablonu. Umyjte ji v teplé jarové vodě a jemně vysuště ručníkem. Pozor na jemnější motiny, hrubým zacházením je můžete poničit nebo polámat.